top of page

P.A. VAN BAER

Als pastoor-deken van de St. Servaas kerk hielp Paulus Antonius van Baer Elisabeth Gruyters bij  de oprichting van haar Congregatie. Zijn wijsheid en goedgeefsheid waren voor haar een grote hulp. 

Brug Maastricht.jpg

Paulus Antonius van Baer werd op 22 oktober 1788 geboren in Eindhoven. Nadat hij daar de lagere en middelbare school had doorlopen ging hij naar Herlaar, het toenmalig grootseminarie van het apostolisch vicariaat van ’s Hertogenbosch.

Hij werd in 1811 als priester gewijd en werkte achtereenvolgens als kapelaan in Asten en in Schijndel. In 1821 werd hij pastoor in Den Dungen en in 1826 in Waalwijk. 

In januari 1836 werd P.A. van Baer benoemd tot pastoor-deken van de St. Servaas kerk in Maastricht. In die functie hielp  hij Elisabeth met de oprichting van haar Congregatie.

Elisabeth stelde haar klooster onder bescherming van de H. Vincentius à Paulo.  Bij het aanbieden van de eerste Konstituties werd door Rome gevraagd aan te sluiten bij een andere congregatie, eveneens gesticht door Vincentius à Paulo. Elisabeth wilde echter een eigen congregatie vormen. Rome wees daarna de H. Carolus Borromeus aan als patroon van de Congregatie.  Elisabeth kon zich hierin vinden en de H. Vincentius à Paulo werd de tweede patroon. 

Bidprentje P.A. van Baer-1.jpg
Bidprentje P.A. van Baer-2.jpg
bottom of page